Zó voorkom je diefstal van je (elektrische) fiets

Diefstal van e-bikes neemt fors toe. Wist je dat er vorig jaar 22.593 aangiftes zijn gedaan bij de politie? Dat is een toename van 75 procent in twee jaar tijd! Vooral in de grote steden van ons land slaan dieven toe. Of je nu met je e-bike op citytrip gaat of gewoon in je eigen woonplaats rondfietst voor boodschappen: met onze preventietips houd jij je fiets veilig bij je! 

Tip 1

Gebruik twee verschillende fietssloten. Dieven weten namelijk vaak maar van één slot hoe ze die snel kunnen losbreken. Bovendien schrikt het dieven af als ze meerdere sloten zien. Een extra goed slot met aparte sleutel is aan te raden en bij een ATB, Racefiets of E-bike vanaf € 2.500,- noodzakelijk.

Tip 2

Maak je fiets niet via het voorwiel vast aan een lantaarnpaal of ander object. Het wiel is namelijk voor dieven goedkoop te vervangen; ze kunnen dus eenvoudig je fiets van het voorwiel af halen…

Tip 3

Maak je e-bike minder aantrekkelijk. Zet je je fiets op slot en vast? Haal dan ook alle gadgets van je e-bike af! Zoals navigatieapparatuur.

Tip 4

Zet je fiets ook altijd thuis goed op slot. En doe de schuur of garage op slot. Dieven proberen namelijk steeds vaker fietsen bij mensen thuis te stelen.

Tip 5

Is je fiets toch gestolen? Kijk dan eerst even rond in de buurt! Vaak zetten dieven hem even een straat verderop om hem ‘s nachts pas echt mee te nemen.

Zet je fiets extra goed op slot

Het lijkt een open deur, maar het kan nog best lastig zijn om je fiets of e-bike écht goed op slot te zetten. Volg deze twee stappen:  

  1. Zet je fiets op slot met minimaal één kabel-, ketting- of beugelslot met een ART-keurmerk van minimaal categorie 2. Alleen dan bieden wij een mogelijke vergoeding bij diefstal van je e-bike. Zo’n slot werkt namelijk vertragend; het is voor dieven een stuk lastiger om je fiets mee te nemen.
  2. Gebruik de keurmerksloten om je fietsframe vast te zetten aan een in de grond geankerd object, zoals een fietsenrek, hek, paal van een verkeersbord, boom of lantaarnpaal, liefst goed in het licht en zicht van anderen.

    Let op: heb je een AXA insteekslot? Die accepteren wij ook voor vergoeding bij diefstal van je fiets, ook al is het frame van je fiets met dat slot niet direct vastgezet. Het ringslot zit dan namelijk vast aan het frame; het insteekslot (de ketting) gaat in het ringslot en met de ketting zet je je fiets vast aan een geankerd object. Het gaat erom dat je fietsslot ‘meeneembeperkend’ werkt. Oftewel: dieven zullen eerder doorlopen naar een andere fiets die ze makkelijker kunnen stelen. 

Bereid je voor op fietsdiefstal

Tja, hoe goed je je elektrische fiets, bakfiets of stadsfiets ook vastzet: garanties heb je nooit volledig. Zorg er daarom voor dat je voorbereid bent op eventuele diefstal van je fiets. Onze tips: 

  • Sla het framenummer van je fiets op. Schrijf ‘m bijvoorbeeld op de factuur van je fiets en bewaar die goed in je administratie(map)! Dat is namelijk handig bij aangifte van diefstal bij de politie. In het fietsdiefstalregister van de RDW wordt je fiets als ‘gestolen’ geregistreerd. 
  • Graveer je postcode en huisnummer in de stang van je fiets bij een gecertificeerde fietsenmaker. Of kies voor een diefstalpreventiechip met een track-and-trace zender. Volgens Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) is de kans zo veel groter dat je fiets na diefstal weer wordt teruggevonden!   
  • Last but not least: sluit een goede fietsverzekering af met diefstal dekking. Want een verzekering voor je kostbare elektrische fiets is zeker geen overbodige luxe. In dit blog vertellen wij waar je fiets precies voor is verzekerd via onze inboedelverzekering.  

We begrijpen het; je bent op pad met de fiets en wilt even snel een winkel in. ‘Ik ben zo terug, dus ik zet mijn fiets heel even niet goed vast’. Je komt terug en ontdekt dat je elektrische fiets gestolen is… Zonde! Neem onze tips ter harte, zodat je zoveel mogelijk kilometers kunt maken. Veel fietsplezier!